söndag 13 september 2015

Fina höstrundor i Österbotten


Hösten är den absolut bästa årstiden för traillöpning tycker jag. Luften är krispig och sval, naturens färger lyser som aldrig förr och dofterna är friska och fräscha. Fastän kvällarna blir kyligare och mörkare är det bara att löpa på. Släpp inte taget om löpningen fastän vintern är i antågande. Det går utmärkt att springa året om och bara man vänjer kroppen vartefter temperaturen sjunker så är det inga som helst problem att springa även under dom kalla vintermånaderna. Det är bara att klä sej i ett lager till, trä fötterna i lite mera rejäla skor och njuta av att man faktiskt känner av väderleken, på riktigt.

I Österbotten där jag bor för tillfället finns många fina löprundor som faktiskt är extra vackra nu under höstmånaderna. Eftersom intresset för traillöpning fullkomligen exploderat här i våra trakter tänkte jag dela med mej av mina pärlor, så kanske vi blir fler som nöter samma stigar och får uppleva samma fina natur. En bra sammanställning över alla vandringsleder hittar du även här.

1. FÄBODA VADNRIGNSLED, Jakobstad

Den absolut bästa löpslingan är Fäboda vandringsled som kan kombineras med stigar ända från Ådö fiskehamn ut till Svedja. Kombinerar man olika rutter och stigar kommer man faktiskt upp till ultrasträckor på 50-60 kilometer, vilket är väldigt unikt i våra trakter. Under den sträckningen springer du både längs klippiga havsstränder, i sammetsskog med tall och sandåsar och helt vanlig granskog. Stigens kvalitet kan variera en aning men leden är väl märkt och bra kartor finns att ladda ner via Sju broars skärgårds hemsida. Bra kartor finns också att köpa på turistbyrån. 




Fäboda vandringsled har nyligen fräschats upp och leden är i gott skick.





Härlig strandlöpning på både sand och klippor längs Fäboda vandringsled.


2. UTTERLEDEN, Pedersöre

En annan bra led att springa är Utterleden som finns i Pedersöre. Vissa sträckor kan vara väldigt blöta och ibland är man tvungen att springa ganska långt längs grus- och landsvägar, vilket inte ger den där riktiga trailkänslan. Bitvis är leden dock mycket vacker och naturen bjuder fina löpupplevelser. Mera information om den nästan 50 kilometer långa leden hittar du på Pedersöre kommuns hemsidor.





3. VANDRINGSLEDER I LARSMO

De vandringsleder jag främst förlägger mina träningsrundor till i Larsmo är Bosund vandringsled och Holm vandringsled som går ut till Molnviken. Rundorna är ganska korta och kan inte kombineras med andra leder men som en kort kvällsrunda funkar lederna som är mellan 5 och 12 kilometer riktigt bra. De är också sköna att springa som komplement till de rundor man annars löper i närområdet. Mera detaljerad information hittas här.

                               


4. ÖJA VANDRINGSLED, Karleby

I Öja finns också en fin led som är utmärkt för löpning. Leden kan kombineras genom många olika ruttval och springer man hela sträckningen kommer man upp till ungefär 20-25 kilometer. I bland måste man dock springa lite längs grus- eller landsväg. Mera info hittas här.

5. SANDSUND VANDRINGLED + BACKLÖPNING I ROSKISBACKEN, Pedersöre

Ett perfekt helgpass är en runda runt Sandsund vandringsled med start från Roskisbacken. Löprundan är ungefär 13 kilometer lång och som avslutning kör man 10-15 varv i roskisbacken. Det bästa stället här i trakten att träna utförslöpning på. Hastigheten hinner bli ganska hög trots att höjdmetrarna inte är så många. Detta är en ultimat runda med perfekt avslutning för den inbitne traillöparen.  En beskrivning av rutten hittas här.

                         
Skön löpning längs Sandsund vandringsled.


Backträning i Roskisbackan. Perfekt avslutning på Sandsundrundan.


 6. GUSTAVSRUNDAN, Kronoby

Gustavsrundan är en led i Kronoby som totalt bildar en sträckning på 21 kilometer. Leden startar vid Söderpåras och går ända till Bäckby i Esse. Vintertid går ett fint skidspår längs samma led och tyvärr är det svårt att hitta märkningen för leden sommartid. Fram till Lillträsket är leden i toppenbra skick och den lämpar sej utmärkt för tempolöpning i terräng. I ungefär 10 kilometer har man fin skogsstig där det är bra att få upp farten. Terrängen är också lite lätt kuperad. Mera info om leden finns här.







7. SÅKA - OIVO - VITSAR VANDRINGSLED, Karleby

Vandringsleden som startar i Såka och sträcker sej till Oivo är ungefär 13 kilometer lång och går genom fina skogar, gräsbevuxna åkrar och ställvis midjehögt gräs som kräver en rejäl temposänkning för att kunna passera. Leden är perfekt för en kvälls- eller eftermiddagsrunda och vill man springa långt går det ypperligt att kombinera med en löprunda ända från Vitsar i Karleby. Totalt bildar då leden en sträcka på över 20 kilometer och vill man göra extra rundor kan man öka kilometerantalet ytterligare. Mera info om leden hittar du här.









8. LEDER I VASA MED OMNEJD

Fina leder i Vasa med omnejd jag sprungit på är stigarna runt Molnträsket i Korsholm samt vandringsleden ute i Björkö-Panike på Replot. 

Söker man höjdskillnader i Vasatrakten för backträning och träning av utförslöpning är det Öjberget som gäller. Inte så högt, man får helt enkelt springa flera varv i stället.



Detta är bara ett litet axplock av alla de fina löprutter som finns i Österbotten. Jag hoppas du hittar en fin runda nära dej där du kan känna dej trygg i din löpning och där det är lätt att ge sej ut på ett fint träningspass. Börja där och fortsätt sedan utforska större skogar, högre berg och längre stigar. Var inte rädd att ge dej ut i naturen. Bara spring. Njut av de vackra naturupplevelserna hösten bjuder och låt benen löpa fritt. Glöm bara inte att slänga ner pannlampan i din packning. Den kommer väl till pass så här års. Sköna löprundor önskar jag dej! 

3 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Jag anser nog att den bästa vandringsleden att springa på i Larsmo, är Eugmo vandringsled. Start vid rinken nära Näs skola.

    SvaraRadera
  3. Blev lite problem med inlägget. :)

    SvaraRadera

2019 - Året då allt hände!

Jag är lite dålig på att blicka tillbaka. Allt för ofta är det full fart framåt som gäller. Denna höst jag har jag dock tvingat mej själv at...