Utrustning
Det har kommit en del frågor om utrustningen vi har när vi springer våra långlopp. Det är framför allt skor och ryggsäckar som folk undrar över. Vad gäller övrig utrustning skiljer den sig inte nämnvärt från annan löpning. Vi börjar med skorna.
Skor
Det finns hur mycket skor som helst för traillöpning. Viktigast är att de sitter bra på foten och passar för den typen av löpning man tänker ägna sig åt. Vissa skor lämpar sig bättre för löpning i väldigt krävande terräng och andra för löpning där man blandar traillöpning och löpning efter vägar. Det betyder ju förstås att man i slutändan behöver flera par. Vi har hittills använt tre olika modeller som skiljer sig ganska mycket från varandra.
The North Face Ultra Trail
Denna sko fick pris av tidningen Outside som Trailrunning shoe of the year ifjol. En suverän sko med fantastisk löpkänsla. Den sitter som gjuten på foten och väger nästan ingenting. För löpning på torra stigar och inte alltför ojämn terräng är denna sko perfekt. Den är ganska mjuk upptill och ger inte väldigt mycket skydd mot stenar och rötter. Framsulan på skon är tunn och vid löpning under mer än fem timmar börjar det kännas. Denna sko passar också på kortare asfaltsträckor. En mycket bra allround sko. The North Face har en ny modell för i år som heter Ultra Trail MT och även den verkar mycket bra. Har inte testat den ännu tyvärr. Denna använde vi under Höga Kusten Trail 43 km och Ultra Trail Lago ´d Orta 30 km.
Salomon Speedcross 3
En klassiker från Salomon som hängt med i många år. Detta är en sko som många använder som fritidssko. Men den är inget annat än en mycket bra trailsko. Denna sko har mera drop än Ultra Trailen och har betydligt mera dämpning. Den är robust och skyddar bra mot stenar och rötter. Detta gör att den passar bra till långa löppass eftersom fötterna inte blir lika trötta tack vare dämpningen. Tyvärr är inte löpkänslan lika bra som i de övriga skorna vi testat. Speedcrossen är en bra nybörjarmodell. Skon har Salomons suveräna snabbsnörningssystem som gör att du inte behöver knyta skorna utan bara dra åt dem med en dragsko som du sedan gömmer i en liten ficka. Speedcross har mycket grov sula och är inget för asfalt. Det har kommit en uppdaterad modell som heter Speedcross Pro som ser lockande ut. Speedcross 3 använde vi under Dolomiti Extreme Trail 53 km.
Salomon Fellraiser
Fellraiser är en robust sko med väldigt grov sula. Den lämpar sig för löpning i mycket krävande förhållanden. Den har ett suveränt grepp och väldigt bra löpkänsla. Den är också väldigt skyddande mot stenar och rötter. Inte lika mycket dämpning som Speedcrossen och inte heller lika mycket drop. Denna har också samma smarta snörningssystem. Ingenting för asfalt eller långa sträckor på grusvägar. Fellraiser har lite konstig form och passar inte för alla fötter. Tåboxen är stor och tårna kan röras ganska mycket. Denna använde vi under Tierra Arctic Ultra 106 km. Vet inte om det var den långa sträckan eller skorna, men våra fötter mådde inte bra efter loppet. Tånaglarna var blåa och jag fick skavsår, något som jag aldrig annars har problem med.
Löper man mycket trail kan det löna sig att ha åtminstone två par. Ett par för lättare stiglöpningar och ett par för lite mera krävande förhållanden. Vill man använda dem året runt lämpar de sig väl som vinterlöpningskor i snöiga och isiga förhållanden.
Återkommer med mera prylar senare :)
Björn